Bert_Regterschot2.jpg

05 juni 2019 | Bert Regterschot

Samen uit, samen thuis

Zoals het een professionele organisatie betaamt, hebben we in ons team nagepraat over de Samen-uit-dag op 25 mei. Met een broodje en een kop soep onder handbereik verschenen in twee kolommen de tops en de tips op een whiteboard. Links de positieve en rechts de negatieve ervaringen.
Gelukkig was de lijst links langer dan rechts. Kijk maar even mee. Je herkent vast wel dingen (als je tenminste samen met die andere 1300 mensen aan het Henschotermeer was).

Ja, het Henschotermeer: wat een prachtige locatie! En, wat was het een voorrecht dat het zulk mooi weer was. Wie 's middags om zich heen keek, waande zich in het buitenland in een zonnig heuvellandschap rond een bergmeer. Alleen de heuvels ontbraken.
Tijdens de Samen-uit-dag is mannenkoor Ethan alle keren vaste gast, zo ook deze keer. In combinatie met het welluidende geklingel van het carillon van Boudewijn Zwart klonk het nog mooier dan voorgaande jaren. De beiaardier sprak na afloop van een prachtige dag. Hij toonde zich een goed en enthousiast gastheer.
Wat stond er nog meer aan de linkerkant van de lijst? Vooral: de goede sfeer! U en jij hebt geholpen die te maken. Wie zo hier en daar iemand sprak, hoorde: "Wat voel je dat je welkom bent... wat een gevoel van saamhorigheid... 'onze’ mensen horen er vandaag helemaal bij...". Kortom, we waren echt samen uit.
Levend stratego met z'n dertigen, ging goed toch? De jongens en meiden van VakanZ wisten er een geslaagd evenement van te maken. Goed dat we een directeur hebben die zo z'n relaties heeft.
Wat die relaties betreft: bijna ging het mis met de koffie. Te laat en te weinig. Wie een beetje geluk had (en veel geduld) kreeg heerlijke koffie. Wie dat niet had, kwam op de koffie.

Al lezend krijg je een idee wat er links en rechts op dat whiteboard kwam te staan. Zeker, ook de minder hygiënische toiletten stonden erop; raad eens aan welke kant? Ook het lastig te nemen pad vanaf de parkeerplaats. En nog zo een paar dingetjes. Maar, zoals gezegd: de lijst met positieve geluiden won glansrijk.
Het Bijbelverhaal en ook het vrije verhaal werd met grote aandacht aangehoord. Het grut zat gezellig op het gras. Dat er ook enkele volwassenen in het gras belandden – vanwege een wankel zitmeubel - was beslist niet ingecalculeerd. Gelukkig bleven de gevolgen beperkt. 
De roofvogelshow werd heel erg gewaardeerd, de stroopwafels gingen erin als koek, de standhouders waren heel tevreden. Het mannenkoor stuurde na afloop een enthousiaste mail en die mannen waren niet de enigen. 's Maandags verschenen er veel meer waarderende en dankbare reacties in de mailbox.

Samen uit, samen thuis. Zo voelde het toch? Begrijp ik dat spreekwoord goed? We waren samen uit. Maar het voelde als thuis.