Bart-Jan_Noorlander.jpg

02 augustus 2018 | Bart-Jan Noorlander

Pizza

Iedereen heeft weleens van die momenten: dat hij ineens ergens aan begint. Onlangs bedacht ik op een ochtend: ’Vandaag ga ik samen met de kinderen een pizza maken’. Meestal is het zo dat het bedenken van iets minder tijd kost dan de uitvoering.
We gingen boodschappen doen en bedachten samen welke ingrediënten we op de pizza wilden. Smaak is uiteraard belangrijk dus soms moest ik wat bijsturen in de keuzes die de kinderen maakten zodat het eindresultaat een smaakvolle pizza zou zijn.

Tijdens het toevoegen van de ingrediënten van de pizza dacht ik onwillekeurig aan de laatste lotgenotencontactavond. Er zijn voor mij een aantal opvallende overeenkomsten... Een pizza bevat een aantal belangrijke basisingrediënten die niet mogen ontbreken wil de pizza goed smaken. Dit geldt ook voor een lotgenotencontactavond, zoals: ontmoeting, herkenning, bezinning en een inhoudelijk thema. Deze ingrediënten kunnen we uiteraard naar ‘smaak’ en voorkeur uitbreiden.
De vraag is hoe deze ingrediënten in een bijeenkomst passen. Dit begint bij de voorbereiding. Samen met een commissie, bestaande uit mensen die inhoudelijk of persoonlijk betrokken zijn, denken we na over een aansprekend thema en een geschikte locatie. Tijdens een bijeenkomst komen mensen uit de verschillende regio’s, elk met hun eigen achtergrond. Dan blijkt iedere keer weer dat mensen zelf voor de ingrediënten zorgen. Erkenning en herkenning zijn niet te organiseren, het ontstaat gewoon. Hetzij dat mensen zelf een beperking hebben of dat er mantelzorgers zijn die voor hun man, vrouw, kinderen of ouders zorgen. Ze herkennen de vragen en zorgen, de moeilijke en mooie momenten.

Een aantal mensen is op deze avond voor het eerst aanwezig anderen zijn vaker geweest. De reacties na afloop zijn positief. Mensen ervaren herkenning en begrip voor de situatie waar zij mee te maken hebben. Regelmatig zie ik mensen een telefoonnummer uitwisselen, ze willen later nog eens rustig door praten of elkaar ontmoeten. Zo’n avond is beslist niet omhangen met negatieve gevoelens of emoties of dat eindeloos moeten praten. De waarde van lotgenotencontact moeten we niet onderschatten en elke bijeenkomst die ik bijwoon denk ik weer: ’Hoe bereik ik meer mensen?’. Als Helpende Handen zijn we actief om mensen te bereiken, maar ook in deze hebben we elkaar nodig! Helpt u mee?

Terug naar de pizza. De kinderen zijn inmiddels druk bezig met het rijkelijk bestrooien van de pizza met verse groenten. Het zal vast smaken!

Reageer op dit bericht...