Vakantie_en_recreatie.jpg

Vakantie en dagrecreatie

Voordat mensen met een beperking een dagje-uit of met vakantie gaan, moet er soms veel geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de toegankelijkheid van locaties en vervoer.

Er zijn diverse wandelroutes die voor mensen in een rolstoel toegankelijk zijn.
Klik hier voor een overzicht van deze wandelroutes.

In de Zorghulpatlas staan diverse verwijzingen naar mogelijkheden voor toegankelijke (dag)recreatie.

Vakantie
Commissie Vakantieweken
Helpende Handen organiseert geen vakantieweken voor mensen met een beperking. De vakantieweken worden georganiseerd door de Commissie Vakantieweken van de Vrouwenbond van de Gereformeerde Gemeenten.
Commisie Vakantieweken

Autdoor
Sinds 2013 organiseert Autdoor kampen voor jongeren met autisme.
Autdoor

ZomerkampenXtra
In 2014 starten de Commissie Vakantieweken, Helpende Handen en de Jeugdbond een pilot voor jongeren met een lichte beperking.
ZomerkampenXtra

Vervoer
Regiotaxi
De regiotaxi is openbaar vervoer op afroep, hiermee kunnen mensen met een beperking van deur tot deur reizen. Gegevens over de regiotaxi zijn te vinden bij de gemeente.

Trein
In het grootste deel van Nederland is de NS verantwoordelijk voor het treinverkeer. Om het reizen met de trein mogelijk te maken voor mensen met een beperking biedt de NS assistentieverlening. Hierbij worden zij geholpen bij het in- en uitstappen van de trein. Daarnaast biedt de NS mensen de mogelijkheid zich te laten begeleider door iemand die met een OV Begeleiderskaart reist.
Klik hier voor meer informatie voor het reizen per trein.

Valys
Valys biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om voor een aantrekkelijk tarief taxivervoer veilig vervoert te worden. Het standaard kilometerbudget bedraagt 600 kilometer per jaar voor € 0,20 per kilometer.
Klik hier voor meer informatie over het reizen met Valys.

Vliegen
De Nederlandse luchthaven Schiphol is een van de meest toegankelijke luchthavens voor mensen met een beperking. Deze toegankelijk bestaat onder andere uit:

  • gehandicaptenparkeerplaatsen op P1, P2 en P3; er rijdt (op afroep) een bus voor rolstoelgebruikers van P3 naar de luchthaven
  • gratis rolstoelen voor vervoer op de luchthaven
  • hearingloops voor doven en slechthorenden
  • er is begeleiding op de luchthaven

Klik hier voor meer informatie voor het reizen per vliegtuig.