Samen-uit-dag.jpg

Samen-uit-dag

Voordat het 10.00 uur is, zijn de eerste bezoekers al aanwezig op het Henschotermeer. Na hen volgen nog meer dan 1250 anderen. Het is zaterdag 25 mei 2019 een drukte van belang op het natuurgebied midden in de Utrechtse Heuvelrug. Van oost tot west en van noord tot zuid zijn de bezoekers met auto’s en bussen naar Woudenberg gekomen. Voor jong en oud was er van alles te doen.

Rond 11.00 uur kunnen grote en kleine roofvogels bewonderd worden. Wie wil mag zelfs een grote handschoen aan waar de vogels naar toe kunnen vliegen. De roofvogels trekken ook deze keer weer veel publiek, maar wat is er dan ook mooier dan die mooie vogels te zien in zo’n bos- en waterrijke omgeving.

Langs het pad van het Henschotermeer zijn allerlei kramen geplaatst; een vrolijk gezicht met al die mensen er tussen. Snoep, fruit, stroopwafels, kleding en bijbehorende accessoires, het vind allemaal z’n weg. Stichtingen en goede doelen proberen hun organisatie te promoten aan de bezoekers van de Samen-uit-dag. Voor een blijvende herinnering gaan mensen (al dan niet alleen) op de foto bij een fotograaf of laten ze zich portretteren door een portrettekenaar. Naast de portrettekenaar begeleidt een pottenbakker kinderen die een potje mee naar huis willen nemen.

’s Middags vertelt kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd met violist Marieke Booij een verhaal – ondersteund met muziek – over kikkervisjes. Als voorbereiding knutselen de kleine aanwezigen een kikkermasker. Voor wat oudere kinderen is er een zeskamp georganiseerd waar vol enthousiasme aangedaan wordt. Op het eiland in het water zoeken jongeren bommen tijdens Levend Stratego.

Dirigent Job Oostdijk van mannenkoor Ethan heeft veel concurrentie. Veel bezoekers willen op ‘de bok’. Soms met z’n drieën of vieren tegelijk. Maar, daar is een oplossing voor. “Als jij nu aan deze kant gaat staan, kun jij de bezoekers dirigeren.”. Het mannenkoor heeft nauwelijks de gelegenheid hun eigen, ingestudeerde repertoire te zingen, het lijkt het mannenkoor niet te deren. Veel verzoeknummers worden opgegeven. “Ik zal met vreugd, in ’t huis des HEEREN gaan”, m’n lievelingspsalm zegt iemand enthousiast. Vol overgave wordt er gezongen. ’t Zijn niet alleen de zangers met hun vaste begeleider Pieter Heykoop (orgel) die voor de muzikale invulling zorgen. Boven het koor en orgel klinken de tonen van het carillon van Boudewijn Zwart. Een ware attractie waarop zowel hijzelf als bezoekers naar hartenlust op spelen.

Tussen de uitvoeringen van het mannenkoor in vertelt Loes Coppoolse het bekende verhaal over de verschijning van de Heere Jezus aan Petrus bij de zee van Tiberias. Dat het een bekend verhaal is, is niet te merken. Aandacht luisteren jongeren en ouderen naar haar vertelling.

Via de links onderaan de pagina kunnen foto's van de Samen-uit-dag bekeken worden.