Nieuws

17 januari 2019

Meer vrouwen dan mannen beperkt in bewegen

Meer vrouwen dan mannen gaven in 2017 aan moeite te hebben met activiteiten die mensen normaal gesproken wel kunnen doen. Beperkingen in bewegen worden het meest gerapporteerd, gevolgd door beperkingen in horen en zien. Meer vrouwen dan mannen met een bewegingsbeperking rapporteren gewrichtsaandoeningen. Dit blijkt uit de jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS.

Verder lezen

11 december 2018

Toelichting op CBR-richtlijn rijden met ADHD

Sinds vorig jaar moeten bestuurders zelf een Gezondheidsverklaring invullen - dit gebeurde hiervoor vaak door de rijschool. Sinds de laatste wijziging is het aantal mensen dat ‘ja’ antwoordt op de 'ADHD-vraag' sterk gestegen. Op dit moment is de stijging in 2018 30% ten opzichte van 2017. Deze stijging was voor het CBR aanleiding voor nadere analyse. Uit data-onderzoek van dossiers viel op dat een deel van de mensen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, geen ADHD- of ADD-diagnose meer blijkt te hebben. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid.

Verder lezen

05 december 2018

Onderzoekers zetten belangrijke stap in erkenning ADHD

Er zijn twaalf genetische variaties gevonden die het risico op ADHD verhogen. Een internationaal team van het Psychiatric Genomics Consortium, onder wie onderzoekers van het Radboud UMC, publiceerden hierover in het blad Nature Genetics. Hoewel deze twaalf genen een bescheiden rol spelen in het ontstaan van ADHD, is deze studie een belangrijke stap in het begrijpen van de biologie van de aandoening.

Verder lezen