11 december 2018

Toelichting op CBR-richtlijn rijden met ADHD

Sinds vorig jaar moeten bestuurders zelf een Gezondheidsverklaring invullen - dit gebeurde hiervoor vaak door de rijschool. Sinds de laatste wijziging is het aantal mensen dat ‘ja’ antwoordt op de 'ADHD-vraag' sterk gestegen. Op dit moment is de stijging in 2018 30% ten opzichte van 2017. Deze stijging was voor het CBR aanleiding voor nadere analyse. Uit data-onderzoek van dossiers viel op dat een deel van de mensen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, geen ADHD- of ADD-diagnose meer blijkt te hebben. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid.

Het CBR wil dat mensen alleen naar de psychiater gaan als dit echt nodig is. En dat iemand alleen een rijtest doet als hij of zij echt ADHD of ADD heeft. Om dit te bereiken, is begin november uitleg toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en komt het CBR met een toelichting op de 'ADHD-vraag'.

Advies
De betreffende vraag luidt: ‘Heeft u ADHD of ADD?’.

  • Je vult ‘ja’ in als: je de diagnose ADHD of ADD op dit moment hebt.
  • Je vult ‘nee’ in als: je de diagnose als kind kreeg, maar de behandeling voor je 16e verjaardag door een arts is gestaakt, je geen klachten meer hebt en geen medicijnen gebruikt.

Het CBR adviseert bij twijfel contact op te nemen met de huisarts.