17 april 2019

Aangepaste dieselauto’s krijgen ontheffing voor milieuzones

Het kabinet heeft een voorstel aangenomen voor de harmonisatie van gemeentelijke milieuzones. Op aandringen van Ieder(in) is hierin een landelijke vrijstelling opgenomen voor rolstoeltoegankelijke voertuigen en voor aangepaste dieselauto’s.

Vervoer.jpg

De landelijke vrijstelling was hard nodig omdat steeds meer steden milieuzones instellen die (oudere) dieselauto’s de toegang tot de stad ontzeggen. Het onbedoelde effect hiervan was dat mensen met een aangepaste dieselauto de stad ook niet meer in kunnen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld niet langer zelfstandig naar werk, school, winkels enzovoort. Sommige steden hebben daarom voor deze auto’s een uitzondering gemaakt. Maar deze vrijstelling geldt vaak weer niet voor milieuzones van andere steden. Ieder(in) is daarom blijk dat er een landelijke vrijstelling komt.

De verwachting is, dat zowel de Eerste als Tweede Kamer geen bezwaar zal hebben tegen dit aspect van het voorstel. De landelijke ontheffing zal per 2020 ingaan. Bij aangepaste auto’s geldt de ontheffing als de aanpassing meer dan 500 euro heeft gekost.

Bron: Ieder(in)