Digitaal toegankelijk kerkboek

Enkele leden van de contactgroep hebben samen met Helpende Handen de CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) benaderd met de volgende vraag: kan de CBB een digitaal toegankelijk ‘Kerkboek’ ontwikkelen voor gebruik in de Gereformeerde Gemeenten en andere kerken?

Dit toegankelijke product moet het voor blinden en slechtzienden mogelijk maken om tijdens kerkelijke bijeenkomsten eenvoudig, snel en stil te wisselen tussen de verschillende onderdelen van de liturgie/bijeenkomst. Het moet goed functioneren met de verschillende hulpmiddelen zoals iPads, vergrotingssoftware en brailleleesregels. Zo kan er van te voren bijvoorbeeld de psalmen, Bijbelteksten en eventuele formulieren opgezocht worden.

De CBB heeft al enige wensen en input mogen ontvangen, maar zij willen graag verder in kaart brengen hoe dit toegankelijk Kerkboek vorm moet krijgen. Daarom ontvangt u de uitnodiging van de CBB om met hen hierover mee te denken en te praten.

Het gesprek met leden van Helpende Handen en de CBB zal verdeeld worden over twee groepen: lezers van braille en lezers van grootletter. Locatie is in eerste instantie de CBB te Ermelo. De CBB wil graag weten op welke manier u (of uw kind) digitale lectuur en informatie leest, op welk apparaat en waar de voorkeur naar uit gaat. Hoe moet een digitaal Toegankelijk Kerkboek eruit zien, hoe moet het functioneren en wordt bij u in de kerk het meenemen van een apparaat gewaardeerd? Deze en andere vragen zullen zij met u bespreken.

Uw reiskosten zullen door de CBB vergoed worden. In overleg zal er naar een geschikte datum worden gezocht.

Bij het gesprek zal namens de CBB Andrea Haklander (hoofd afdeling Tekst), Henri Apperloo (stafmedewerker ICT en Automatisering) en Jeroen de Wind (stafmedewerker Collectiebeleid en Marketing) aanwezig zijn.

We horen graag in een reactie (via onderstaand formulier) of u bij het gesprek aanwezig wilt zijn en welke dag uw voorkeur heeft.

Met behulp van onderstaand formulier kunt u aangeven wanneer (welke dag) u met de CBB en Helpende Handen in gesprek wilt over het digitaal toegankelijk kerkboek.