Fluisterboot.jpg

Bijeenkomst 18 mei 2019

Rond tien voor tien arriveert de eerste auto op het parkeerterrein van de Hervormde Kerk Sluipwijk in Reeuwijk. De koster staat al op de uitkijk. Het is heerlijk weer om buiten in de zon even op de volgende gasten te wachten.
We zoeken een plekje in de zaal van de kerk. Zo te horen is er al gauw voldoende gespreksstof om allerlei ervaringen met elkaar uit te wisselen. In de keuken loopt de koffie door. De heerlijke geur verspreidt zich door de hele ruimte. Het borrelende geluid in de keuken geeft aan dat de waterkoker ook zijn best doet om de theeliefhebbers straks van een warme drank te voorzien. Rond kwart over 10 zijn de meeste mensen die we verwachten binnen. Iedereen krijgt een kopje koffie/thee en een lekkere koek aangeboden.
Om half 11 heet Bart-Jan iedereen officieel van harte welkom. Hij opent de bijeenkomst door met ons Psalm 19 te lezen en daarna met ons te bidden. We doen een kort rondje waarin we om beurten vertellen hoe we heten, zodat iedereen weet wie er aanwezig is. Een van de deelnemers die samen met zijn vrouw vandaag voor het eerst bij onze contactgroep is, vertelt uitgebreider over zijn levensgeschiedenis. Zijn verhaal raakt ons.
Een aantal dames zorgt er voor dat de kopjes, schotels en lepeltjes weer schoon in de kastjes terecht komen. Ondertussen is onze gids, Petra Flikweert, de buurvrouw van Jan Pas, ook binnengekomen. Ze heeft allerlei planten bij zich. Die neemt ze straks mee op de boot. Ze belooft er dan meer over te vertellen. Ook zal ze ons dingen laten ervaren. We zijn benieuwd!
Na de afwas lopen we met z’n allen naar buiten. We steken de weg grenzend aan de parkeerplaats over. Honderd meter verder ligt er een boot voor ons klaar. De schippers staan al gereed om ons zonder problemen aan boord te helpen. Het gaat fantastisch zo. In een wip zitten we allemaal aan boord.
We varen de plas op en genieten van de vogels die we horen fluiten en de zon die ons verwarmt. De schippers vertellen om beurten wat er zoal te zien is. We varen naar eilandjes toe waar ze planten voor ons plukken die we om de beurt mogen voelen en ruiken. We horen de kleine karekiet het kare, karekiet roepen. We varen verder en komen nog veel meer over de Reeuwijkse plassen te weten. Bij een aanlegsteiger legt de schipper de boot aan de ketting. Hier bekijken we de planten die onze gids mee heeft gebracht. Het is echt prachtig om zo alle verschillen op te kunnen merken.
Op een andere plaats genieten we even van de stilte van de natuur. De goedzienden zien de reigers die hun nesten hebben in de hoge bomen.
Om kwart voor twee stappen we weer van boord. De meesten van ons hadden nog wel langer op het water willen blijven, want het was echt kostelijk weer. Dit was echt een geschenk waar we de goede hand van de Heere in op mochten merken. We lopen samen terug naar de parkeerplaats bij de kerk. Diverse mensen wachten daar op hun bestelde taxi. Ondertussen wisselen we nog allerlei ideeën uit. Langzamerhand gaat ieder weer zijn of haars weegs. We kunnen terugzien op een hele fijne ontmoetingsdag!

Jeanet Zuidweg