Andersnietminder.jpg

#Andersnietminder

Op korte termijn zal minister Schippers (VWS) besluiten of de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden. Met deze test wordt vooral Downsyndroom opgespoord. Omdat mensen met Downsyndroom een plaats moeten hebben en houden in de samenleving, is Platform Zorg voor Leven (mede geïnitieerd door Downpride, dit Koningskind, Helpende Handen, NPV, Op weg met de ander en de RMU Gezondheidszorg en Welzijn) de actie #Andersnietminder gestart.

Wanneer de diagnose Downsyndroom gesteld wordt, leidt dat in 90 procent van de gevallen tot het afbreken van de zwangerschap. Invoering van de NIPT geeft volgens de betrokken organisaties het signaal dat mensen met Downsyndroom een lagere plaats in de samenleving hebben dan mensen zonder Downsyndroom.

Mensen met Downsyndroom hebben altijd deel uitgemaakt van onze samenleving. Routinematige screening tijdens de zwangerschap op Downsyndroom is gebaseerd op achterhaalde, negatieve stereotypering. Het correspondeert niet met de realiteit van leven met Downsyndroom anno 2015. Kinderen met Downsyndroom weg-selecteren past niet in een gezonde samenleving die uitgaat van goede zorg, liefde en inclusie. In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is.

Bezoek Helpende Handen aan SGP-fractie
23 april bezochten verschillende mensen met Downsyndroom, hun ouders en twee medewerkers de Tweede Kamer. Zij waren te gast bij de SGP.
Lees hier een weblog naar aanleiding van dit bezoek.

Klik hier voor een fotoverslag van dit bezoek.

Aanbieding petitie

De petitie is 16 juni 2015 aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van VWS.
Klik hier voor een fotoverslag van de petitieaanbieding.